Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Νέες συλλογές από τις Εκδόσεις Γκοβόστη

Δυο ποιητικές συλλογές και μία συλλογή με διηγήματα από τις "Εκδόσεις Γκοβόστη" που κυκλοφόρησαν το 2018

"Σαν άλλος Οιδίποδας" του Ηλία Γκρή, με ποιήματα που έγραψε από το 2004 έως το 2017.

Στη νέα συλλογή του Σαν άλλος Οιδίποδας ο Ηλίας Γκρής, ποιητής της «γενιάς του ’70», με «ρωμαλέο και τρυφερό ύφος» διευρύνει το πεδίο των αναζητήσεών του τόσο θεματολογικά όσο κι αισθητικά. Δώδεκα χρόνια από τη συλλογή Αλφειός Πρόγονος (2005), εμφανίζεται με ποιήματα κατασταλαγμένης ωριμότητας, κλείνοντας πλέον σαράντα χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ποίηση. Με επάλληλη εκδίπλωση δραστικών μύθων, που εκτείνονται από την Αρχαία Ελλάδα και φτάνουν στη σύγχρονη εποχή και τη μυθοποιητική του εντοπιότητα, οι αισθητικές διερευνήσεις του Ηλία Γκρή είναι αποκαλυπτικές μιας ποίησης βαθιά φιλοσοφικής, που συνομιλεί με την ιστορία, αναστοχάζεται και αμφισβητεί. 

Ο Ηλίας Γκρής κατάγεται από την Κρέσταινα Ολυμπίας. Σπούδασε οικονομικά και από το 1975 άσκησε τη δημοσιογραφία σε διάφορα Μέσα Ενημέρωσης, και κυρίως στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Εμφανίστηκε το 1977, και έκτοτε εξέδωσε έξι ποιητικές συλλογές, τρία βιβλία πεζογραφίας, δύο βιβλία δοκιμίων και πέντε θεματικές ανθολογίες. Το 2014 κυκλοφόρησε η συγκεντρωτική έκδοση ΛΗΘΑΡΓΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, 1977-1987, από τις εκδ. Γκοβόστη. Μέρος της ποίησης του Ηλία Γκρή έχει συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.




"Οι θησαυροί της σκόνης" (Ανθολόγηση ποιήσεων παλιών) 

Και το τέλος θα εἶναι ὅλο φῶς ἀβάστακτο ὁλόλευκο φῶς. Β. Ποῦχνερ

Οι θησαυροί της σκόνης είναι μια ανθολόγηση παλιών ποιημάτων του Βάλτερ Πούχνερ, του σπουδαίου Αυστριακού λογοτέχνη, σε επιμέλεια-διορθώσεις κειμένου Ευγενίας Νικολάου. Διευθυντής της σειράς "Τα Ποιητικά" είναι ο Κώστας Γ. Παπαγεωργίου. Ένα μικρό και χαρακτηριστικό δείγμα γραφής:

"Πορεία"

Τα πράγματα σκληραίνονται.
Δίχως ασπίδα ευάλωτοι
μπήκαμε σε μάχη ποταπή.
Οι μέρες κοφτερές σαν θαλασσινούς
βράχους. Θόρυβος πολύς,
λόγια, λόγια ειπωμένα με τα χείλη.
Κανένα άγγιγμα, καμμία σκέψη.



"Αλλόφυλοι Εραστές" του Χρίστου Χατζηπαπά (διηγήματα) 

Αυτή η συλλογή διηγημάτων ακτινογραφεί με συγκινητικό τρόπο την κυπριακή ψυχή, τη φορτισμένη από την εισβολή και την κατοχή και τα «εμφύλια» πάθη. Τα δεκαοκτώ διηγήματα της συλλογής, σε δυο ενότητες, έχουν να κάνουν με επιχώρια άλγη και άγη από τη μια, αλλά και τη διεισδυτική ψυχογραφία του σύγχρονου ανθρώπου. Η προσωπική γραφή, συχνά αντιρρητική και «προκλητική», διαπερνά το έργο και κατορθώνει με την ιδιάζουσα γλώσσα, το ύφος, το χιούμορ, την ειρωνεία, και ιδιαίτερα τον σαρκασμό και τον αυτοσαρκασμό να αναδεικνύει το λογοτεχνικά μείζον, αποσπώντας το από το απλό, το καθημερινό ή και χυδαίο. Ο Κύπριος πεζογράφος Χρίστος Χατζήπαπας πετυχαίνει, έτσι, τη σύζευξη ιστορίας και πραγματικότητας με τη μυθοπλασία, συμπλέκοντας αξεδιάλυτα την υπαρξιακή αγωνία με την κοινωνική μέριμνα και ανησυχία. «Η μεταφορά ως τεχνική και ο συνειρμικός λόγος», σημειώνει ο Αλέξης Ζήρας, «είναι δυο χαρακτηριστικά στοιχεία που τα συναντούμε στα πεζά του, ενώ όταν θέλει να δημιουργήσει στον αναγνώστη την αίσθηση του παράδοξου ή την αίσθηση του συγκεχυμένου υποκειμενικού χρόνου, πάντοτε ο ρεαλισμός παραχωρεί τη θέση του στην ποιητική συναίρεση». 

Ο Χρίστος Χατζήπαπας γεννήθηκε το 1947 στην Κύπρο. Σπούδασε Κτηνιατρική. Εξέδωσε τρεις ποιητικές συλλογές, τρία μυθιστορήματα και τέσσερις συλλογές διηγημάτων. Μέρος του έργου του έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και αυτοτελή έργα του έχουν κυκλοφορήσει στα βουλγαρικά, τουρκικά, αγγλικά και γαλλικά. Δύο μυθιστορήματα και δύο συλλογές διηγημάτων του τιμήθηκαν με Α‘ Κρατικό βραβείο της Κύπρου. Πρόεδρος, επί σειρά ετών, της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του λογοτεχνικού περιοδικού Νέα Εποχή. Το 2017 τού απονεμήθηκε το βραβείο «Γ. Φ. Πιερίδης» για τη συνολική προσφορά του στα Κυπριακά Γράμματα. 

Η ιστορία των "Εκδόσεων Γκοβόστη" εδώ και για περισσότερα βιβλία εδώ & εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.