Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

2η Λογοτεχνική Σκηνή Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής


Την Παρασκευή 18/05/2018, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, διοργάνωσε τη 2η Λογοτεχνική Σκηνή του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γλωσσολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης +μόρφωση, η οποία περιλάμβανε αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων με θέμα «Το μουσείο στη λογοτεχνία»

Τα μουσεία εκτός του ότι αποκρυσταλλώνουν έναν σημαντικό πνεύμονα πολιτισμού, αποτελούν και πηγή έμπνευσης για την παγκόσμια λογοτεχνία, όπως μυθιστορηματικές ιστορίες που διαδραματίζονται σε μουσεία, ποιήματα που γράφτηκαν με αφορμή κάποια εκθέματα ή μια επίσκεψη σε έναν αρχαιολογικό χώρο. Ένα μικρό δείγμα όλων αυτών, ακούσαμε στον όμορφο προαύλιο χώρο του "Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής". Η ξεχωριστή βραδιά ξεκίνησε στις 20:15 με το καλωσόρισμα της αρχαιολόγου-μουσειολόγου Νάγιας Δαλακούρα και ολοκληρώθηκε σχεδόν μία ώρα μετά. Την αρχή έκανε -εκτός προγράμματος- ο αρχαιολόγος Διαμαντής Τριαντάφυλλος, ο οποίος απήγγειλε ένα σύντομο αρχαίο επίγραμμα του Αντιφίλιου Βυζαντίου. 


Στη βραδιά αυτή συμμετείχαν οι 16 παρακάτω λογοτέχνες της περιοχής και φίλοι του Μουσείου, ενώ τα κείμενα που διαβάστηκαν βρίσκονται σε παρένθεση: 

Δημήτρης Τζελέπης (Η κρήνη της Νίκης του Ηλία Βενέζη)
Στέφανος Γραβάνης (Νεαρές γυναίκες του Φρανσουά Κοπέ) 
Λεύκη Σαραντίνου (Στα παλάτια της Κνωσού του Νίκου Καζαντζάκη)
Νατάσα Λιβεριάδου (Στο μουσείο του Σπύρου Κιοσσέ)
Μαίρη Κοσμίδου (Αρχαιολόγου το μέλλον μου - δικό της αδημοσίευτο)
Ανδρέας Λύκος (Αναμνήσεις συμμετρίας, δικό του) 
Κική Χριστοδούλου (Το φανταστικό μουσείο του Αντρέ Μαλρώ) 
Σοφία Μενεσελίδου (Στο μουσείο του Χάρη Μιχαλόπουλου) 
Νάγια Δαλακούρα (Δεύτερη επίσκεψη στο Πράδο του Χρόνη Μπότσογλου)
Γιάννης Σιγούρος (Το άγαλμα που κρύωνε: μια αληθινή ιστορία που έγινε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, του Χρήστου Μπουλιώτη)
Φωτεινή Ναούμ (Εις το διηνεκές, της ίδιας, αδημοσίευτο)
Ελένη Μπολάκη (Ο ναός του Κωστή Παλαμά)
Μαρία Μητσιάκη (Δελφοί του Γιάννη Ρίτσου) 
Αντώνης Λιάπης (Ο ηδονικός Ελπήνωρ του Γιώργου Σεφέρη)
Κωνσταντίνα Καλλιντζή (Αστραδενή της Ευγενίας Φακίνου) 
και Άννα Μουσιώνη (ΜΕΤ του Βαγγέλη Χρόνη)






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.