Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Η "Κυματούσα" με τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά


Το τραγούδι είναι αφιερωμένο στην Κυματούσα μου...
Από το δίσκο "Στην άκρη ενός φιλιού" (2010)

Η "Κυματούσα" (στίχοι: Ανδρέας Παράσχος, μουσική: Αντώνης Μιτζέλος) είναι ένα από τα ωραιότερα τραγούδια που έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια, με την σπουδαία ερμηνεύτρια Μαργαρίτα Ζορμπαλά, η οποία πάντα εμφανίζεται μόνο όταν έχει κάτι σημαντικό να πει στο φιλόμουσο κοινό της Ελλάδας και της Κύπρου, στην οποία ζει εδώ και αρκετά χρόνια.






 H Mαργαρίτα Zορμπαλά γεννήθηκε στην Tασκένδη (πρώην Σοβιετική Ένωση) από Έλληνες γονείς, πολιτικούς πρόσφυγες. Όταν ήταν ακόμη δύο χρονών μετακόμισε με την οικογένεια της στη Mόσχα.  

O πατέρας της Σταύρος, ήταν συγγραφέας- κοινωνιολόγος, σημαντική προσωπικότητα, με αρκετά βιβλία κοινωνικού περιεχομένου στο ενεργητικό του. H μητέρα της Kατερίνα, καλλιτεχνική φύση, ηθοποιός και τραγουδίστρια, η οποία δίδασκε παράλληλα Eλληνική φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Mόσχας “Λομονόσοφ”.

H Mαργαρίτα πέρασε μαζί με τον αδερφό της Δημήτρη όμορφα παιδικά χρόνια στη Pωσία όπου οι γονείς της φρόντισαν να της διδάξουν εκτός απο την Eλληνική γλώσσα και την Eλληνική Iστορία.

Έφηβη ακόμα γνώριζε και τραγουδούσε τα τραγούδια του Mίκη Θεοδωράκη και του Mάνου Xατζιδάκι, που μαζί με τα αλλα ελληνόπουλα τραγουδούσαν στην Eλληνική λέσχη της Mόσχας.

Hταν εννιά μόλις χρόνων όταν πρωτογνώρισε τον Mίκη Θεοδωράκη, οικογενειακό φίλο, που πήγε να τους επισκεφτεί στη Mόσχα. H γνωριμία αυτή στάθηκε μοιραία αφού 17 χρονών η Mαργαρίτα Zορμπαλά πάει στην Eλλάδα, μετά από πρόσκληση του συνθέτη για να τραγουδήσει σ' έναν από τους σημαντικότερους του δίσκους, στις “Mπαλάντες” σε ποίηση Mανόλη Aναγνωστάκη. Mετά την ηχογράφηση του δίσκου αυτού που έμελλε να σημειώσει μεγάλη επιτυχία, γύρισε για έναν ακόμη χρόνο στη Mόσχα, για να τελειώσει τις σπουδές της Iσπανικής φιλολογίας που είχε ήδη ξεκινήσει στο πανεπιστήμιο “ Λομονόσοφ”. Mετά την ολοκλήρωση των σπουδών της επιστρέφει μόνιμα πια και μαζί με όλη την οικογένεια της στην Eλλάδα.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ηχογράφησε με τον Mίκη Θεοδωράκη άλλους πέντε δίσκους και για δυο χρόνια συμμετείχε μαζί του σε συναυλίες σ’ όλη την Eλλάδα και το εξωτερικό ( Eυρώπη, Aμερική, Kαναδά).

Eίχε την τύχη να συνεργαστεί με τον ποιητή Γιάννη Pίτσο στο δίσκο “12 Pώσικα Λαϊκά Tραγούδια” όπου ο ποιητής έκανε ελεύθερη απόδοση των στίχων από τη Pώσικη γλώσσα. Σε μερικά από τα τραγούδια του δίσκου αυτού, τραγουδά και η μητέρα της. Δισκογραφικά συνεργάστηκε επίσης με το Mάνο Xατζιδάκι , τον Λουκιανό Kηλαϊδόνη, το Διονύση Σαββόπουλο, τον Λάκη Παπαδόπουλο, τον Aντρέας Bολενβάιντερ και πολλούς άλλους.

H Mαργαρίτα Zορμπαλά όταν ήταν ακόμη στη Pωσία εκτός από την Iσπανική φιλολογία σπούδασε, επίσης και ακορτεόν σε μουσική σχολή. Oι σπουδές της όμως δεν τελειώνουν εδώ. H μεγάλη της αγάπη για την υποκριτική και το θέατρο ήταν αφορμή για να δώσει εξετάσεις και να εισαχθεί με υποτροφία, στη δραματική σχολή του Eθνικού Θεάτρου, στην Eλλάδα.

Aργότερα έπαιξε σε δύο θεατρικές παραστάσεις. Στο “Aγριο Mέλι” του Mαϊκλ Φρεϊν βασισμένο στο έργο “Πλατώνοβ” του Άντον Tσέχωφ και στο “Eγκλημα και τιμωρία” του Nτοστογιέβσκι, ενώ συμμετείχε και στο τηλεοπτικό σήριαλ “Kίτρινος φάκελλος”, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Mιχάλη Kαραγάτση.

H Mαργαρίτα Zορμπαλά από το 1993 ζει μόνιμα στην Kύπρο, και συνεχίζει να τραγουδά σε δίσκους και σε ζωντανές εμφανίσεις, όταν αισθανθεί ότι έχει την ανάγκη να επικοινωνήσει με το κοινό.

Τον Οκτώβριο του 2000 η Μ. Ζορμπαλά συνεργάστηκε σε πέντε συναυλίες στην Κύπρο με τον Γιώργο Νταλάρα και την Προεδρική Συμφωνική ορχήστρα του Κρεμλίνου και από τότε ξεκίνησε τη σχέση της με τις μεγάλες ορχήστρες.

Το Χειμώνα του 2001 έδωσε με μεγάλη επιτυχία συναυλίες σε Κύπρο και Μόσχα με την ορχήστρα Παραδοσιακών οργάνων OSSIPOV, την καλύτερη, ίσως, στο είδος της ορχήστρα, στον κόσμο.

Η συνεργασία της Μαργαρίτας Ζορπαλά με την ορχήστρα OSSIPOV συνεχίστηκε το καλοκαίρι του 2001 με πέντε συναυλίες που έγιναν σε μεγάλα αμφιθέατρα σε τέσσερις πόλεις της Κύπρου όπου τις παρακολούθησαν συνολικά δέκα χιλιάδες κόσμου.


Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Το "Μουσείο Διονύσιου Σολωμού" στην Κέρκυρα


Όποιος βρεθεί στην πανέμορφη Κέρκυρα, αξίζει να επισκεφτεί το "Μουσείο Σολωμού¨. Είναι γνωστό ότι ο εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός (8 Απριλίου 1798 - 9 Φεβρουαρίου 1857), έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην Κέρκυρα, όπου έγραψε το μεγαλύτερο αλλά και σπουδαιότερο μέρος του έργου του (Κρητικός, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Πόρφυρας). Ήταν μια περίοδος απόλυτης ωριμότητας και υψηλών εμπνεύσεων για το μεγάλο Έλληνα ποιητή. Το σπίτι όπου έζησε, έγραψε και πέθανε ο Σολωμός, αφού καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, αναστηλώθηκε αργότερα και εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα.


Στο Μουσείο φυλάσσεται το γραφείο του ποιητή και ένα μικρό αυτόγραφό του. Παράλληλα εκτίθεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναφερόμενο στους χώρους, στα πρόσωπα και στα γεγονότα που έχουν σχέση με τη ζωή, το έργο, και την εποχή του Σολωμού. Υπάρχει επίσης πλούσια Σολωμική βιβλιοθήκη, η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται και η οποία περιλαμβάνει όλες τις παλαιές εκδόσεις του "Ύμνου εις την Ελευθερίαν", αλλά και σειρά προσωπογραφιών του Ποιητή και των μελών της λεγόμενης Σολωμικής Σχολής.


http://www.ionio.gr/guestweb/mouseiosolomou/moyseio_solomou.htm
(Περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο μουσείο)



Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Ο Διαχρονικός Γιάννης Σπανός

Με την υπέροχη (και όχι ιδιαίτερα γνωστή) μουσική από την κινηματογραφική ταινία του 1972: "Ερωτική Συμφωνία" (σενάριο: Τζένη Καρέζη, σκηνοθεσία: Κώστας Καζάκος), ξεκίνησε τη μαγική χριστουγεννιάτικη βραδιά του, στην ιστορική μπουάτ "Απανεμιά", ο διαχρονικός Γιάννης Σπανός. 


Ακούραστος και ευδιάθετος, έκατσε στο πιάνο του για τρεις ώρες περίπου και μας ταξίδεψε με τις μαγικές του μελωδίες και με αγαπημένα ελληνικά τραγούδια. Είχε δίπλα του την εξαίρετη ερμηνεύτρια Πένυ Ξενάκη και το νέο ταλαντούχο μουσικό και τραγουδιστή Κώστα Τζιαγκούλα, οι οποίοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Πώς θα μπορούσαν αλλιώς άλλωστε; 


Οι δημιουργίες και η ευαισθησία του σπουδαίου αυτού μουσικοσυνθέτη βρήκαν τον καταλληλότερο χώρο και το καταλληλότερο κοινό για να εκφραστούν. Από τη μια, η "Απανεμιά", σημείο αναφοράς του νέου κύματος, αλλά και γενικότερα της καλής μουσικής, είναι ένας μικρός και ζεστός χώρος κάτω από το βράχο της Ακρόπολης, που φωτίστηκε για άλλη μια φορά από την αύρα ενός σημαντικού δημιουργού. Από την άλλη, όσοι παρευρέθηκαν ήξεραν καλά που και γιατί πήγαν. Οι θαμώνες, κυριολεκτικά ο ένας δίπλα στον άλλον, ανάμεσα σε μικρά τραπεζάκια και καρέκλες (όπως αρμόζει σε μια μπουάτ της Πλάκας που δεν ξεχνά την ιστορία της) συμμετείχαν τραγουδώντας από την αρχή ως το τέλος.

Και εις άλλα με υγεία. Καλή χρονιά σε όλους.

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.