Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

12 τραγούδια της Χαρούλας Αλεξίου που ερμήνευσαν άλλοι


Τα καλύτερα τραγούδια που έγραψε η Χάρις Αλεξίου, τα κράτησε για τον εαυτό της. Έγραψε όμως, από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 μέχρι τις μέρες μας, δώδεκα τραγούδια (στίχους κυρίως, αλλά και τη μουσική σε ορισμένες περιπτώσεις) που τα δώρισε σε συναδέλφους της γενιάς της, αλλά και νεότερους.

1. "Βαρέθηκα τα χωρατά" με το Βασίλη Παπακωνσταντίνου, από το δίσκο του 1978 "Βασίλης Παπακωνσταντίνου". Δεν γνωρίζω αν είναι το πρώτο τραγούδι (στίχοι και μουσική) που έγραψε η Αλεξίου, είναι όμως το πρώτο της τραγούδι που κυκλοφόρησε στην επίσημη δισκογραφία, πριν ακόμα ερμηνεύσει δική της δημιουργία. Στη δουλειά αυτή ο Παπακωνσταντίνου ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη και Μάνο Ελευθερίου, Διονύση Σαββόπουλο, Θάνο Μικρούτσικο, Αντώνη Βαρδή και Πάνο Φαλάρα. Εξαιρετικό το πρώτο δείγμα γραφής της Αλεξίου, αν και ξεχασμένο, τόσο από τον τραγουδιστή, όσο και από τη στιχουργό-συνθέτρια.
2. "Σαν της θάλασσας τ΄ αγέρι" με το Γιάννη Πάριο, από το δίσκο του 1981 "Ένα γράμμα". Στίχοι της Αλεξίου και μουσική του Αντώνη Βαρδή. Την ίδια εποχή, μέσα από την παρέα τους, βγαίνουν το "Ξημερώνει" και το "Φεύγω". 
3. "Ζήτα μου ό,τι θες" &  4. "Στις 12 ακριβώς" με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη, από το δίσκο του 1987 "Δικαίωμα". Η Πρωτοψάλτη ζητά από την Αλεξίου και άλλους συναδέλφους της που γράφουν τραγούδια (Γαλάνη, Βενετσάνου, Πάριος, Κραουνάκης) να της κάνουν δώρο μερικά από τα καλύτερα τραγούδια τους. Τα επόμενα χρόνια θα τα ηχογραφήσει και η ίδια η Αλεξίου. Το "Στις 12 ακριβώς" υπάρχει στο δίσκο του 1995 "Οδός Νεφέλης 88" και το "Ζήτα μου ό,τι θες" σε πάρα πολλούς δίσκους, με πρώτο το "Η παράσταση αρχίζει" (1989 - live).
5. "Η κούνια μας" & 6. "Χασάπικο για 4" με το Γιώργο Σαρρή από το δίσκο του 1997 "Φταίνε οι άπονοι καιροί". Στίχοι και μουσική της Χαρούλας Αλεξίου για τον αδερφό της.
7. "Έκανα μια σκέψη για σένα" με τον Γιάννη Κότσιρα, από το δίσκο του 2004 "30 + κάτι".  Μουσική του Μανώλη Φάμελλου, με τους στίχους του ίδιου και της Αλεξίου. Βασικοί δημιουργοί του δίσκου ο Μανώλης Φάμελλος και ο Κώστας Λειβαδάς.
8. "Ούτε ένα χαμόγελο" με το Γιάννη Βαρδή, από το δίσκο του 2005 "Μετά". Στίχοι και μουσική της Αλεξίου.
9. "Να με ρωτάς" με τη Ζωή Παπαδοπούλου, από το δίσκο του 2005 "Κρύσταλλα κόκκινα φιλιά". Στίχοι και μουσική της Αλεξίου, η οποία αναλαμβάνει και την παραγωγή του πρώτου προσωπικού δίσκου της νεαρής τραγουδίστριας.
10. "Ένα αντίο" με τη Γλυκερία, από το δίσκο του 2006 "Βροχή των αστεριών". Στίχοι της Αλεξίου και μουσική του Χρήστου Παπαδόπουλου.
11. "Ό,τι θέλεις" με την Ελένη Πέτα, από το δίσκο του 2006 "Παιδί ακόμα". Στίχοι της Αλεξίου και μουσική του Νίκου Ζέρβα.
12. "Τατουάζ" με τη Ζωή Παπαδοπούλου, από το δίσκο του 2008 "Τατουάζ". Στίχοι της Αλεξίου και μουσική του Κυριάκου Μουστάκα.



Η "Τραγουδοποιός Χάρις Αλεξίου" είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής και αυτό δε θα γίνει στη συγκεκριμένη ανάρτηση. Παρακάτω, θα κάνουμε μια σύντομη και απλή καταγραφή για να κατανοήσουμε τη δημιουργική διαδρομή της τεράστιας Ελληνίδας ερμηνεύτριας.

Στο δίσκο "Ξημερώνει" του 1981 και με συνθέτη τον Αντώνη Βαρδή ερμηνεύει το "Ξημερώνει" με τους δικούς της στίχους και το "Φεύγω" που έγραψε στίχους μαζί με το συνθέτη. Εκείνη την εποχή ακούστηκε και ένα άλλο τραγούδι με τον Αντώνη Βαρδή, το "Κλειδί" σε στίχους Χαρούλας Αλεξίου και Σαράντη Αλιβιζάτου. Το 1982 στο δίσκο "Η ζωή μου κύκλους κάνει" γράφει τους στίχους στο παραδοσιακό "Καληνύχτα", ενώ το 1984 με το δίσκο "Εμφύλιος Έρωτας" παρουσιάζεται ως τραγουδοποιός (στίχοι-μουσική-ερμηνεία) με την "Μπαλάντα της Ιφιγένειας" και το "Όλα γυρίζουν". Το 1990 στο δίσκο των Θάνου Μικρούτσικου - Λίνας Νικολακοπούλου "Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια" γράφει τους στίχους στην "Αντίστροφη μέτρηση" και στον "Έλληνα". Την ίδια χρονιά γράφει και τραγουδά το "Σας ευχαριστώ" στο δίσκο "Η δική μας νύχτα". Το 1991 θα συνεργαστεί με τον Κώστα Χατζή και στον κοινό τους δίσκο "Η Αλεξίου τραγουδάει Χατζή - Live & Studio" γράφει τους στίχους των τραγουδιών "Η γυναίκα της νύχτας""Καλίμπα" και "Σταθμός", σε μουσική Κώστα Χατζή. Το 1992 κυκλοφορεί η περίφημη συλλογή "Το τραγούδι γυμνό", στην οποία και ακούγεται για πρώτη φορά στη δισκογραφία "Ο άνθρωπος του κάβου" σε δικούς της στίχους και μουσική. Τρία χρόνια μετά η ερμηνεύτρια θα το συμπεριλάβει και στο δίσκο "Οδός Νεφέλης 88". Το 1992 στο δίσκο "Δι ευχών" των Νίκου Αντύπα - Λίνας Νικολακοπούλου θα βάλει πάλι την πινελιά της με τους στίχους της στα τραγούδια "Φθινόπωρο" και "Η πατρίδα" (στο δεύτερο σε συνεργασία με τη Νικολακοπούλου). Το 1994 στο δίσκο "Έϊ" θα συνεργαστεί ξανά με το Νίκο Αντύπα, ενώ τους στίχους υπογράφουν ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο Άρης Δαβαράκης. Δύο τραγούδια όμως φέρουν τη δική της υπογραφή. Είναι "Η μπαλάντα του κατάδικου" και η "Χαρά".

Μετά από τόσα σκόρπια κομμάτια σε διάφορους δίσκους, θα κάνει ένα δίσκο αποκλειστικά με δικά της τραγούδια. Το 1995 κυκλοφορεί ο δίσκος - σταθμός της πορείας της "Οδός Νεφέλης 88" με δέκα δικά της (στίχοι και μουσική) τραγούδια, τα "Σύννεφα" του Βασίλη Τσιτσάνη και το "Οι άνδρες περνούν μαμά" των Francois Bernheim - Didier Barbelivien, με την Αλεξίου να κάνει την απόδοση των στίχων στα ελληνικά. Το 1996 κυκλοφορεί το άλμπουμ "Γυρίζοντας τον κόσμο" με ζωντανές ηχογραφήσεις από το 1992 έως το 1996. Σ' αυτή τη δουλειά υπάρχει και μια στούντιο ηχογράφηση. Είναι το περίφημο "Τανγκό της Νεφέλης" σε στίχους Χαρούλας Αλεξίου, με τη μουσική της Loreena MacKennit (Tango to Evora). Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε άλλο ένα άλμπουμ με ζωντανές ηχογραφήσεις, στην ίδια λογική με το προηγούμενο. Είναι το "Ένα φιλί του κόσμου" (1997), στο οποίο συμπεριλαμβάνονται άλλες δύο στούντιο ηχογραφήσεις καινούργιων τραγουδιών: "Για ένα τανγκό" και "Το τραγούδι του Χελιδονιού", σε δικούς της στίχους και μουσική. Το 1998 θα κάνει το δεύτερο ολοκληρωμένο της δίσκο ως τραγουδοποιός. Στο "Παιχνίδι της αγάπης" μελοποιεί τα "Χαμένα χρόνια" του Ιωάννη Πολέμη (ντουέτο με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη) και γράφει άλλα δώδεκα τραγούδια. Το 2000 στο δίσκο "Παράξενο φως" θα γράψει το "Να μαι καλά" και τους στίχους στα τραγούδια "Εδώ σε θέλω" με τη μουσική του Αντώνη Βαρδή και "Φίλα με, φίλα με" με τη μουσική της Loreena MacKennit. Το 2003 κυκλοφορεί ο δίσκος "Ως την άκρη του ουρανού σου" όπου γράφει τα τραγούδια "Εσύ με ξέρεις πιο πολύ", "Οι φίλοι μου χαράματα""Το πολύ μαζί σκοτώνει" και το "Να με λένε Μαρία" (το τελευταίο σε μουσική Παναγιώτη Γιατράκου). Το 2004 κυκλοφορεί το "Ανθολόγιο" με μια επιλογή από παλιές και νεότερες μεγάλες της επιτυχίες και δύο καινούργια τραγούδια. Το "Πρώτη φορά συγγνώμη" σε δικούς της στίχους και μουσική και το "Πάντα ο ήλιος θα βγαίνει" σε μουσική Μίνωα Μάτσα με την Αλεξίου να συνεργάζεται στους στίχους με τον Οδυσσέα Ιωάννου. Το 2005 στο δίσκο "Στα τραγούδια που σου γράφω" γράφει το τραγούδι "Ο άλλος μου εαυτός" και το ερμηνεύει με το Γιώργο Νταλάρα. Το 2007 στο δίσκο "Δρόμοι" γράφει τους στίχους στο "Μην πολεμάς" σε μουσική Σωκράτη Μάλαμα, με τον οποίο και το ερμηνεύει. Το 2009 κυκλοφορεί, ως τραγουδοποιός, τον τρίτο προσωπικό της δίσκο, με γενικό τίτλο "Η αγάπη θα σε βρει όπου κι αν είσαι", όπου υπογράφει στίχους κυρίως, αλλά και μουσική στα περισσότερα κομμάτια του δίσκου (εννέα δικά της, μεταξύ των οποίων τα: Μεγάλωσα, Ο άνθρωπός μου και ένα του αείμνηστου Μιχάλη Τούμπουρου). Το 2012 κυκλοφορεί η "Τρίπλα" με τους στίχους του Μανώλη Ρασούλη. Η Αλεξίου συμμετέχει με τη σύνθεσή της στο τραγούδι "Τώρα τι κάνω". Στον τελευταίο της δίσκο "Τα όνειρα γίνονται πάλι¨ (2014) γράφει στίχους και μουσική στο "Ποιος μ' αγαπάει ακόμα".

Αν προσθέσουμε και τα δύο τραγούδια που χάρισε στην Πρωτοψάλτη και τα ερμήνευσε σε δεύτερη εκτέλεση η Αλεξίου σε κάποιους από τους παραπάνω δίσκους, μετράμε 66 συνολικά τραγούδια που ερμήνευσε και έγραψε στίχους και μουσική ή μόνο στίχους ή μόνο μουσική, με την ελπίδα να μην έχουμε ξεχάσει κάποιο από την πλούσια δισκογραφία της!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.