Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

CD της Ertopen "Μέχρι τη νίκη" με Γκαϊφύλλια, Μάλαμα, Παπαδόπουλο, Θηβαίο, Λέμπερου κ.ά.

Κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες (χωρίς να γίνει ιδιαίτερα γνωστό ακόμα) ένας ψηφιακός δίσκος από την ERT OPEN, με γενικό τίτλο "ERT OPEN ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ", σε επιμέλεια παραγωγής και ιδέα των ανθρώπων της ΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Στο δίσκο συμμετέχουν αρκετοί νέοι καλλιτέχνες και δημιουργοί, αλλά και τραγουδοποιοί με σημαντική ιστορία στο χώρο της ελληνικής μουσικής, όπως ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Χρήστος Θηβαίος και η Δάφνη Λέμπερου.
Στις 11 Ιουνίου 2013 η τροϊκανή κυβερνητική μαφία αποφάσισε να βάλει «μαύρο» στην ΕΡΤ. Από την ημέρα εκείνη, εργαζόμενοι και κοινωνία κάνουν πράξη ένα πρωτοφανές εγχείρημα πολιτικής ανυπακοής: το μοναδικό αυτόνομο, αυτοδιαχειριζόμενο δίκτυο δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στον κόσμο.
Για περισσότερους από 18 μήνες, πρώην εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι εργάζονται αφιλοκερδώς υπηρετώντας την ενημέρωση, τον πολιτισμό και τη δημοκρατία μέσω της ΕΡΑ Αθήνας, των περιφερειακών σταθμών, της ΕΡΤ3 και του ertopen.com
 Συμμετέχουν σε απεργίες και κινητοποιήσεις σωματείων και συλλόγων εργαζομένων, σε εκδηλώσεις και παρεμβάσεις κινημάτων, ώστε να δυναμώσει η αντίσταση των πιο αγωνιστικών κομματιών της κοινωνίας.
Ο αγώνας συνεχίζεται αμείωτος και ενισχύεται με την έκδοση ενός cd, με τον τίτλο «ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ...».
Στο cd συμμετέχουν: Μουσικό Σύνολο της ελεύθερης ΕΡΤ – ERTopen, Θανάσης Γκαιφύλλιας, Ανδρέας Μήλας – Διονύσης Γιατράς, Απόστολος Σακαλής, Νίκος Σταμούλος, Σταύρος Δημόπουλος - Χρήστος Ρενιέρης, Verbal Delirium, Σωκράτης Μάλαμας, Βασίλης Φλώρος, Αντώνης Βάμβουκας, Γιάννης Γεωργάνος «Veandok», Λάκης Παπαδόπουλος, Χρήστος Θηβαίος, Δάφνη Λέμπερου.
Διάθεση: Ertopen, ERT3, περιφερειακοί σταθμοί ΕΡΑ

ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
ΜΑΖΙ «ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ...»


http://thanasisgkaifyllias.blogspot.gr/2015/08/blog-post.html




Απόσπασμα από την πρόσφατη συνέντευξη του τραγουδοποιού Θανάση Γκαϊφύλλια σε τοπική εφημερίδα της Κομοτηνής, με αφορμή την κυκλοφορία της συλλεκτικής αγωνιστικής έκδοσης "Μέχρι τη Νίκη...": 

Μιλάμε με αφορμή την κυκλοφορία ενός νέου δίσκου που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες με τίτλο «Μέχρι τη Νίκη». Είναι ένα CD στο οποίο, μεταξύ άλλων γνωστών ελλήνων καλλιτεχνών και δημιουργών, συμμετέχετε και εσείς. Ο δίσκος αυτός κυκλοφόρησε με στόχο την ενίσχυση του αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ. Εσείς συμμετέχετε με το τραγούδι «Με τα χέρια σας και την ψευτιά». Πείτε μας μερικά πράγματα για το πώς προέκυψε η συμμετοχή σας.
Είναι μια πρωτοβουλία που έχει πάρει ένας περιφερειακός σταθμός της ΕΡΑ ο περιφερειακός σταθμός Ζακύνθου. Είχαν αυτήν την ιδέα για την ενίσχυση περισσότερο του ηθικού τους παρά των οικονομικών τους, τα οποία δεν μπαλώνονται, αφού έχει περάσει περισσότερος από ένας χρόνος. Αρχίζουν να βλέπουν όμως ότι υπάρχει μέλλον και μπορεί να ξαναχτιστεί αυτό που με τόσο χυδαίο και φασιστικό τρόπο έκαναν οι κυβερνώντες, προσβάλλοντας όλον τον ελληνικό λαό και κατεβάζοντας τους διακόπτες την ώρα της εκπομπής παρουσιάζοντας ξαφνικά μαύρο στις οθόνες και σιωπή στα ραδιόφωνα. Βέβαια, ήταν ένα μήνυμα και από εκεί ξεκίνησε η εκτέλεση των εντολών που είχαν πάρει και βέβαια είναι φασίστες, μόνο έτσι μπορώ να τους περιγράψω. Ήταν οι καλύτεροι δοσίλογοι που υπήρξαν ποτέ σε αυτόν τον τόπο και δεν το λέω εγώ, ο Βύρων Πολύδωρας το λέει, ο οποίος είναι και δικός τους άνθρωπος και ξέρει πολύ περισσότερα από εμένα και τον κάθε έναν από εμάς. Συναγωνίζονται για το ποιος θα φανεί πρώτος, καλύτερος εκτελεστής και ρουφιάνος.

Αυτά που λέτε είναι πράγματα τα οποία μπορεί κάποιος να σχολιάσει και να κρίνει πολύ εύκολα, αφού οι απόψεις διίστανται. Σίγουρα το κλείσιμο της ΕΡΤ όπως είπατε και εσείς μόνο ως μια φασιστική πράξη μπορεί να νοηθεί και να γίνει κατανοητή. Παρόλα αυτά είδαμε ένα νέο μόρφωμα να ξεπροβάλλει με τη μορφή της δημόσιας τηλεόρασης η οποία δε θυμίζει καθόλου την ΕΡΤ που ξέραμε.
Το νέο μόρφωμα, προσφέρει ένα μηδενικό και κοστίζει πολύ περισσότερο από την ΕΡΤ, που κι αυτή βέβαια κουβαλούσε πολλές «αμαρτίες». Εισπράττει πολύ περισσότερα από όσα εισέπραττε, με τις υποχρεωτικές συνδρομές, για λογαριασμό της προηγούμενης ΕΡΤ. Επίσης, έχει τρία τηλεοπτικά κανάλια και πολλές φορές και τα τρία μεταδίδουν το ίδιο πρόγραμμα, αυτό είναι τρέλα! Αυτό το μόρφωμα το έχουν για να παρουσιάζουν μόνο συνεντεύξεις σαν αυτή του κ. Σαμαρά. Ποιος θα παρεξηγηθεί ακούγοντάς με να τους αποκαλώ φασίστες, αφού είναι! Ούτε οι ίδιοι παρεξηγούνται, αφού πρέπει να δώσουν όσο γίνεται πιο καλά δείγματα γίνετε στα αφεντικά τους.

Επιλέξατε για το CD της ΕΡΤ το ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ σε μετάφραση του Γιάννη Ρίτσου, «Για τα χέρια σας και για την ψευτιά». Γιατί επιλέξατε αυτό το ποίημα;
Ο Χικμέτ απευθυνόταν σε ένα λαό της δουλειάς, του χωραφιού, στους απλούς ανθρώπους και έπρεπε να τους μιλήσει με απλά λόγια. Και έπρεπε όχι μόνο να τους μιλήσει αλλά και να τους μαλώσει με «τρυφεράδα» για το γεγονός ότι δεν καταλαβαίνουν πως στα χέρια τους βασίζεται ο πλανήτης, όλος ο πλούτος παράγεται από τα χέρια τους και από τον ιδρώτα τους και πως κάποιοι θέλουν να είναι κουτός και εκμεταλλεύσιμος. Αυτό είναι το όνειρο κάθε εμπόρου. Μόνο και μόνο για να τον εκμεταλλεύονται και να μην πάρει τέλος αυτή η ιστορία, θα λένε όλοι ψέματα. Πρέπει να βρεθούν άνθρωποι για να αφιερώσουν τη ζωή τους και ο Χικμέτ για ένα όνειρο τα έκανε όλα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.