Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Συνέντευξη με τη Στέλλα Αδαμίδου



Η Στέλλα Αδαμίδου γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1985. Ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στο πιάνο σε ηλικία εννέα ετών και σε ηλικία 16 ετών άρχισε το κλασσικό τραγούδι. Παρακολούθησε μαθήματα μονωδίας στην Αθήνα με την υψίφωνο Χριστίνα Γιαννακοπούλου. Από το 2004 σπούδασε στο Νέον Ωδείο Θεσσαλονίκης στη τάξη Μονωδίας-Μελοδραματικής της υψιφώνου και σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Βαρβάρας Τσαμπαλή. Πήρε το δίπλωμα της με άριστα παμψηφεί. Επίσης κατέχει το Ειδικό πτυχίο της Αρμονίας και Αντίστιξης. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλασικού τραγουδιού ως ενεργό μέλος με τους Μαρούσα Ξυνή, Άννα Πόρτικα Πάμμερ, Kurt Equiluz, Christa Ludwig, κατόπιν ακροάσεως που διοργάνωσε η Όπερα Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα μονωδίας με την καθηγήτρια της Βασιλικής Μουσικής Ακαδημίας της Κοπεγχάγης, Mezzo Soprano Δάφνη Ευαγγελάτου.

Η Στέλλα Αδαμίδου έχει παρουσιάσει άριες, σκηνές από ορατόρια και Lieder σε διάφορες συναυλίες που έχουν πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη και αλλού καθώς και άριες γαλλικού και ιταλικού ρεπερτορίου. Επελέγη έπειτα από ακρόαση και συνεργάστηκε με την «Όπερα Θεσσαλονίκης» ερμηνεύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην όπερα "Η Έξυπνη" του Carl Orff και επανεκλήθει για τον ίδιο ρόλο. Έχει επίσης ερμηνεύσει  τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην όπερα "Δέσπω" του Παύλου Καρρέρ σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Τελλόγλειο Ίδρυμα. Έχει  τραγουδήσει έργα του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή σε ρεσιτάλ του συλλόγου της Κρατικής Ορχήστρας.
Από το Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο του 2013 παρακολούθησε μαθήματα τραγουδιού με τη σπουδαία καθηγήτρια φωνητικής Ελένη Καρούσο (καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βιέννης) στην Αυστρία.

Τους τελευταίους μήνες ζει και δραστηριοποιείται στη γενέτειρά της, στην Αλεξανδρούπολη. Διδάσκει Μονωδία-Φωνητική στο «Ωδείο Φαέθων» της Αλεξανδρούπολης και συνεχίζει τις εμφανίσεις–συνεργασίες της, σε Θεσσαλονίκη και Βιέννη.


Αγαπητή Στέλλα Αδαμίδου, τι είναι αυτό που σας γοητεύει στην όπερα και πώς θα τη συστήνατε σε κάποιον που δεν έχει ιδιαίτερη σχέση μ’ αυτό το μουσικό θεατρικό είδος;
Καλησπέρα σας κύριε Βαφειάδη. Η όπερα είναι μια λυρική δραματική σύνθεση για ορχήστρα, χορωδία και σολίστ. Ξεκίνησε καθαρά ως λαϊκό είδος που απευθύνεται σε όλους. Θα συνέστηνα την όπερα στον καθένα διότι συγκινεί και δημιουργεί έντονα συναισθήματα. 

Πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για μια λυρική ερμηνεύτρια στην Ελλάδα του 2014; Υπάρχουν προοπτικές ή η μόνη λύση είναι η φυγή στο εξωτερικό; 
Πάντα υπήρχαν δυσκολίες στον κλάδο μας, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Έχοντας ζήσει με αφορμή τις σπουδές και τη δουλειά μου στο εξωτερικό, καταλαβαίνω πως τίποτα δε σου χαρίζεται εύκολα. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή σε όποια χώρα και να βρίσκεσαι.

Ζώντας και δουλεύοντας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, οι συνθήκες στο δικό σας χώρο έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση που βιώνουμε;
Η τέχνη και ο πολιτισμός ήταν πάντα εξαιρετικά ευαίσθητοι στις οικονομικές κρίσεις.


Ποια εφόδια πρέπει να έχει κανείς στις αποσκευές του για να σταδιοδρομήσει με επιτυχία στο χώρο σας; Εσείς πιστεύετε πως τα έχετε σε ικανοποιητικό βαθμό;
Η μουσική είναι επιστήμη. Απαιτώντας μεθοδική μελέτη και προσπάθεια, με δεδομένα το σθένος και την υπομονή, που είναι έτσι κι αλλιώς απαραίτητα για κάθε επαγγελματία. Συνεχώς πρέπει να προσαρμόζομαι και να εξελίσσομαι μουσικά...


Άκουσα Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη με τη φωνή σας. Διάβασα πως έχετε συνεργαστεί και με το Δημήτρη Μαραμή, έναν από τους πιο ταλαντούχους νέους μουσικοσυνθέτες. Τί αγαπάτε και τί τραγουδάτε από την ελληνική μουσική σκηνή;
Πέρα από το κλασικό τραγούδι έχω ασχοληθεί και με άλλα είδη. Είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον Δημήτρη Μαραμή, ο οποίος είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους μουσικοσυνθέτες, συμφωνώ μαζί σας. Επίσης έχω τραγουδήσει σε συναυλίες, όπως αναφέρατε, Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, τους οποίους θαυμάζω. Αγαπώ ιδιαίτερα όμως και το δημοτικό τραγούδι, με το οποίο ασχολήθηκα όταν ήμουν μικρή. Σε ηλικία 15 ετών συμμετείχα σε παραστάσεις της αείμνηστης Δόμνας Σαμίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ηρώδειο!

Ποια είναι τα μουσικά σας πρότυπα; Ποιες φωνές θαυμάζετε;
Από το κλασσικό τραγούδι θαυμάζω και έχω σαν πρότυπα τη θρυλική Μαρία Κάλλας, την Αnna Netrebko και τη Lucia Popp. Επίσης, θαυμάζω τη Νάνα Μούσχουρη, τον Ντέμη Ρούσσο και πολλούς άλλους!


Υπάρχει σοβαρή μουσική παιδεία στην Ελλάδα σήμερα;
Σαφώς και υπάρχει σοβαρή μουσική παιδεία στην Ελλάδα και αυτό φαίνεται από τους καλλιτέχνες που διαπρέπουν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.


Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά-επαγγελματικά σας σχέδια;
Στα σχέδια μου υπάρχει μια σειρά εκδηλώσεων στην Αλεξανδρούπολη, που θα ξεκινήσει από τις 9 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης. Και συγκεκριμένα θα κάνουμε μια συναυλία (Κυριακή 16 Μαρτίου 2014) με τον πιανίστα Χαράλαμπο Τσακαλίδη, υπό την αιγίδα του "Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης" και του "Συλλόγου Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης". Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στον σπουδαίο αγώνα των αιμοδοτών της πόλης μας.

Τον Ιούνιο θα δώσουμε ένα ρεσιτάλ με τους μουσικούς που συνεργάζομαι στη Βιέννη, με άριες ιταλικού ρεπερτορίου. Επίσης έχω επικοινωνία με άτομα του μουσικού χώρου για παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς δε μπορώ ν’ αποκαλύψω πολλές λεπτομέρειες, διότι βρισκόμαστε αυτή την περίοδο σε συζητήσεις.

Είστε ευτυχισμένη μέσα στην τέχνη; Θα μπορούσατε να ζήσετε χωρίς μουσική και τραγούδι;
Δεν είναι τα πάντα η τέχνη στη ζωή, δύσκολη όμως η ζωή χωρίς την τέχνη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.