Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Συνέντευξη με την εικαστικό Σύνη Αναστασιάδη


«Σύνη Αναστασιάδη - Η έμπνευση είναι Θείο δώρο και ο ενθουσιασμός το έναυσμα για δημιουργία»

Η Σύνη Αναστασιάδη, μία από τις σπουδαιότερες ελληνίδες ζωγράφους, γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1947. Το 1970 πήρε πτυχίο σχεδιάστριας (Ευκλείδης – Θεσσαλονίκη) και εργάστηκε σαν σχεδιάστρια στην AEG Θεσσαλονίκης έως το 1977, παρακολουθώντας παράλληλα μαθήματα ζωγραφικής στα εργαστήρια των Πολύκλειτου Ρέγκου και Θανάση Μηνόπουλου. Ασχολήθηκε με κεραμική και μεταξοτυπία, παίρνοντας μέρος σε εκθέσεις του Ε.Ο.Μ.Ε.Χ και της Δ.Ε.Θ. Το 1981-83 μελετά μικτές τεχνικές σε διάφορα εργαστήρια της Βιέννης. Είναι μέλος του «Ε.Ε.Τ.Ε.» (www.eete.gr), του «Hellenic Centre» του Λονδίνου (www.helleniccentre.org), υπήρξε συνεργάτης της σπουδαίας GALERIE ZYGOS στην Αθήνα και μόνιμη συνεργάτης της «Galerie Terzo» στο Βερολίνο (http://www.terzomondo.de/).

Από το 1986 ζει μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη. Το 1992 δημιούργησε τον δικό της εικαστικό χώρο, την «Αίθουσα ΣΥΝΗ» στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης (http://www.syni.gr/). Όλα αυτά τα χρόνια έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 50 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ συμμετείχε και σε πολλές ακόμη ομαδικές εκθέσεις καλλιτεχνών. Παράλληλα έχει σχεδιάσει αφίσες για φεστιβάλ και συνέδρια, εξώφυλλα και σκίτσα για βιβλία και περιοδικά. Πολλά έργα της έχουν τοποθετηθεί σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Το 2001 την τίμησε η «Ένωση Γυναικών Ελλάδας» (http://www.ege.gr/) και το 2005 ο Δήμος Αλεξανδρούπολης (http://www.alexpolis.gr/).


"Η Σύνη, φυσικά, δεν κάνει αναπαραστατική ή περιγραφική ζωγραφική, αλλά επινοεί συνεχώς τον κόσμο της κατά τη διαδικασία της δημιουργίας..."

Θανάσης Τζούλης


Η Σύνη Αναστασιάδη, έχει επιλέξει να μας μιλάει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από το πολύτιμο και ακριβό έργο της. Αποφεύγει τις δημόσιες σχέσεις και εμφανίσεις, οι δε συνεντεύξεις της μάλιστα είναι σπάνιες. Γι’ αυτόν το λόγο, είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά που δέχτηκε να μας πει δυο κουβέντες…


Κυρία Αναστασιάδη, θα ήθελα ν’ ακούσω το δικό σας ορισμό για την τέχνη και την εικαστική έκφραση.
Για μένα, κύριε Βαφειάδη, τέχνη είναι η ανάγκη έκφρασης του ανθρώπου προσπαθώντας να ερμηνεύσει τα ερεθίσματα που δέχεται. Οι γραμμές, τα σχήματα, τα χρώματα, οι υφές είναι τα εκφραστικά μέσα της εικαστικής γλώσσας.

Τί σημαίνει ζωγραφική για εσάς και πότε αντιληφθήκατε πως αυτό θέλατε να κάνετε στη ζωή σας;
Μια μορφή μαγείας ανάμεσα στον εσωτερικό και εξωτερικό κόσμο πιστεύοντας πως μέσα από τη ζωγραφική προσπαθείς να ολοκληρωθείς, κάνοντας κτήμα σου τους δύο τομείς της γνώσης. Τις γνώσεις που αφορούν στη ζωή σου μέσα στον υλικό κόσμο και στην ανώτερη γνώση που έχει να κάνει με την περιοχή του πνεύματος και αναφέρεται σ' αυτήν καθ' αυτήν την ουσία της ζωής. Από πολύ νωρίς ένοιωθα πως αυτό θα έδινε ομορφιά στη μελαγχολία μου.

     Έκτορας Κανκαβάτος - Θανάσης Τζούλης - Παναγιώτης Μητηλέτσης


Πώς αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία έναν ζωγράφο και γενικότερα έναν καλλιτέχνη; Ποια είναι η δική σας εμπειρία, που ζείτε και δημιουργείτε στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης;
Ο άνθρωπος αντιμετωπίζει τον καλλιτέχνη με χαρά! Έζησα σε μεγαλουπόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι εμπειρίες δεν διαφέρουν από αυτές της μικρής κοινωνίας της επαρχίας.

Ποιοι ζωγράφοι σας έχουν επηρεάσει με το έργο τους; Ποιους έχετε μελετήσει και αγαπήσει;
O Πάμπλο Πικάσο. Μελέτησα τους μεγάλους ζωγράφους Ρέμπραντ και Ρούμπενς, ενώ αγάπησα και τον Ζουάν Μιρό.
Ποιος είναι ο αγαπημένος σας πίνακας;
Ο Μεγάλος Ερωτικός.

Ένα από τα αριστουργήματα της μεγάλης ζωγράφου

Ποια είναι τα πιο σημαντικά προσωπικά χαρακτηριστικά, με τα οποία πρέπει να είναι οπλισμένος ένας ζωγράφος;
Άπειρη υπομονή, επιμονή, θάρρος και πειθαρχία.

Πώς μπορεί ένας νέος άνθρωπος να μυηθεί στα εικαστικά και γενικότερα στην εκτίμηση της τέχνης;
Η λαχτάρα του σίγουρα θα του ανοίξει τους δρόμους!

Η εποχή της τεχνολογικής ανάπτυξης πόσο επηρεάζει έναν ζωγράφο; 
Ο καλλιτέχνης πρέπει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία, όχι να τον χρησιμοποιεί.

Τί σημαίνει για εσάς «έμπνευση» και τί «ενθουσιασμός»;
Η έμπνευση είναι Θείο δώρο και ο ενθουσιασμός το έναυσμα για δημιουργία.

Ποιες στιγμές της καλλιτεχνικής σας πορείας ξεχωρίζετε;
Η έκθεση στη GALERIE ZYGOS το 1988 στην Αθήνα και η γνωριμία μου με τον Φραντζή Φραντζεσκάκη. Η εμπιστοσύνη του στο έργο μου, είναι η πιο σημαντική στιγμή στην καλλιτεχνική μου πορεία.

Φραντζής και Νίτσα Φραντζεσκάκη

Η οικονομική-πολιτική-κοινωνική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία κυρίως χρόνια πόσο σας έχει επηρεάσει ως δημιουργό και ως άνθρωπο;
Ο καλλιτέχνης είναι πάντα εκτός κλίματος και εποχής, άρα αλώβητος. Ως άνθρωπο όμως με πονάει γιατί η κρίση είναι καθαρά κρίση αξιών. Όταν η σκέψη, ο λόγος και η πράξη δεν είναι σε ευθεία γραμμή και δεν έχουμε κάνει ακόμη την εσωτερική μας βουτιά θα συνεχίσουμε να ζούμε μίζερα!

Είστε ευτυχής μέσα σ’ αυτό το εργαστήριο;
Νοιώθω ασφαλής στο εργαστήρι. Την ευτυχία την προσδοκώ!

Κάρολος Καμπελόπουλος


Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Τί ετοιμάζετε αυτόν τον καιρό;
Στις 7 Δεκεμβρίου 2013 αρχίζει η έκθεση Τούρκων καλλιτεχνών (http://pinelogallery.com/) στην «Αίθουσα ΣΥΝΗ», στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης. Και δύο ατομικές εκθέσεις μέσα στο 2014. Στην Κωνσταντινούπολη το Μάϊο και στη Μόσχα το Σεπτέμβριο (http://www.syni.gr/).

Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο της Σύνης Αναστασιάδη. Για περισσότερα στοιχεία, πληροφορίες και επικοινωνία με την ίδια, στην επίσημη ιστοσελίδα της
ΕΔΩ & στο FACEBOOK



Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.