Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

"Μίκης Θεοδωράκης - Ποιος τη ζωή μου" στην Αλεξ/πολη (συνέντευξη με τη Γιώτα Νέγκα)


 ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013 21:30 ΣΤΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΕΓΝΑΤΙΑ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Μετά τον εξαιρετικά επιτυχημένο κύκλο των 25 παραστάσεων στο θέατρο Badminton που παρακολούθησαν πάνω από 50.000 θεατές, η ADaM Productions και η 5Η ΕΠΟΧΗ παρουσιάζουν σε καλοκαιρινή περιοδεία την παράσταση ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ «ΠΟΙΟΣ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ...».

Η ζωή και το έργο του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού, στο καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς. Μια μεγάλη μουσική παράσταση...

Η Ελλάδα ταξιδεύει από το '22 μέχρι τις μέρες μας, μέσα από τη ζωή, τις μουσικές και τα τραγούδια του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, σε μια παράσταση που φιλοδοξεί να μεταφέρει τον θεατή της στην ιστορική διαδρομή Μικρασιατική καταστροφή -- Σήμερα.

25 ηθοποιοί-χορευτές, τέσσερις τραγουδιστές και 11 μουσικοί μας ταξιδεύουν από «την σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού», στη μεταπολίτευση μέχρι τις μέρες μας.

Η Μικρασιατική καταστροφή, η δικτατορία του Μεταξά, η Κατοχή, τα Δεκεμβριανά, ο εμφύλιος, οι εξορίες, η «άνοιξη της δεκαετίας του 60», η δικτατορία, η μεταπολίτευση.

Σκηνές που συγκλονίζουν, μουσικές που συνεπαίρνουν, περνούν από τα πέτρινα χρόνια, στην «άνοιξη της δεκαετίας του 60»... και στη μεταπολίτευση... Η συνύπαρξη ποίησης και μουσικής... Η αποθέωση του τραγουδιού...

Η συνάντησή του Μίκη Θεοδωράκη, με τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του σύγχρονου πολιτισμού. Χατζιδάκις, Ελύτης, Ρίτσος, Σεφέρης, Αναγνωστάκης, Γκάτσος, Λειβαδίτης, Κατσαρός, Σαββίδης, Χιώτης, Κατράκης, Ελευθερίου και δεκάδες άλλοι...

Η ζωή του Μίκη Θεοδωράκη, αποκαλυπτική και παρούσα, συνοδεύει και συνοδεύεται από τα σημαντικότερα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα του αιώνα που πέρασε. Διαρκώς παρών, ο Μίκης δημιουργεί μια νέα πολιτιστική πρόταση, όχι μόνο καταγράφοντας τη σκληρή ελληνική πραγματικότητα, αλλά προτείνοντας διαρκώς μέσα από το έργο του νέες ιδέες και εκδοχές. Δημιουργεί μια νέα αντίληψη περί λαϊκότητας της τέχνης. Τα τραγούδια του επιθυμία και ανάγκη ενός ολόκληρου λαού.

Από τη γενέτειρά του Χίο, μέχρι την απογείωση στην παγκόσμια αναγνώριση και καταξίωση, ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε μια ζωή μυθική και περιπετειώδη. Φύση ανυπότακτη, άρρηκτα δεμένη, με την έμπνευση και τη δημιουργία, ο Θεοδωράκης, παραμένει ένα σπάνιο φαινόμενο δημιουργού που το έργο του φτάνει στο μέλλον κάθε εποχής.

Περισσότερα από 50 τραγούδια - σταθμοί του Μίκη Θεοδωράκη, συνδέονται με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας σε μια μουσική παράσταση γεμάτη μνήμες και συγκίνηση που ακουμπά στο σήμερα. Περισσότεροι από 60 συντελεστές συνεργάζονται σε ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός.




Ο Θέμης Μουμουλίδης υπογράφει το σενάριο της παράστασης, σκηνοθετεί και μεταφέρει τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη, στο θέατρο. Περισσότερα από 50 τραγούδια που συνδέονται με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, σε μια παράσταση όπου συνυπάρχουν το θέατρο, ο χορός, η μουσική και ο κινηματογράφος…
Από τους "Λιποτάκτες" στον "Επιτάφιο", από το "Άξιον Εστί" μέχρι τη "Ρωμιοσύνη" και το "Canto General", o Θεοδωράκης δημιουργεί και καθορίζει την ανανέωση του ελληνικού τραγουδιού. 28 ηθοποιοί-χορευτές, τέσσερις τραγουδιστές και 12 μουσικοί μας ταξιδεύουν από «τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού», στη μεταπολίτευση και στις σύγχρονες δύσκολες μέρες.

Ηθοποιοί
Γρηγόρης Βαλτινός, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Άρης Λεμπεσόπουλος, Ελισάβετ Μουτάφη, Χρήστος Πλαίνης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Κώστας Βελέτζας, Νατάσα Ζαγκλή, Κων/νος Φαμής, Γιάννης Μαθές, Ειρήνη Κυρμιζάκη, Έρικα Μπίγιου, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Μαρία Γεροδήμου, Ίρις Μάρα, Γιώργος Νούσης, Ευθύμης Μπαλαγιάννης, Γιάννης Σοφολόγης, Παναγιώτης Γουρζουλίδης, Νατάσα Σαραντοπούλου
Συντελεστές
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης. Σκηνικό: Γιώργος Πάτσας. Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού. Χορογραφίες: Αποστολία Παπαδαμάκη. Ενορχηστρώσεις: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος. Τραγουδούν: Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα, Κώστας Θωμαίδης, Αννα Λινάρδου 

Σύντομη συνέντευξη της εξαίρετης τραγουδίστριας Γιώτας Νέγκα στο Θεοδόση Βαφειάδη, με αφορμή την αποψινή μουσική παράσταση "Μίκης Θεοδωράκης - Ποιος τη ζωή μου" (Αλεξανδρούπολη 21/07/2013 - Υπαίθριο Θέατρο Πάρκου Εγνατία, 21:30):



Κυρία Νέγκα, τί σημαίνει για εσάς να συμμετέχετε σε μια μουσική παράσταση, που διατρέχει μέσα από τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, τη νεότερη ελληνική ιστορία;

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι η ζωντανή ιστορία του τόπου μας. Είναι ένας μεγάλος αγωνιστής και ένας σπουδαίος μουσικοσυνθέτης που έγραψε καθαρά Ελληνική Μουσική. Είναι αυτός που έβαλε στο στόμα και στις ψυχές των Ελλήνων τους μεγάλους μας ποιητές, μελοποιώντας τους μ’ ένα μοναδικό τρόπο. Όταν μου έκαναν την πρόταση να πάρω μέρος σ’ αυτήν την παράσταση, χάρηκα και συγκινήθηκα. Δέχτηκα αμέσως βέβαια, γνωρίζοντας  πόσο σημαντικό είναι αυτό που μου προτάθηκε.
Είναι μεγάλη τιμή για μένα που συμμετέχω σ’ αυτήν την παράσταση, για πάρα πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα, μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω τον Μίκη μας από κοντά. Έπειτα, συμμετέχω σε μια παράσταση με υπέροχους συντελεστές. Τραγουδώ με τρεις εξαιρετικούς συναδέλφους μου, με μια σπουδαία ορχήστρα και έναν θίασο που αποτελείται από ταλαντούχους ηθοποιούς. Είμαι πάρα πολύ τυχερή και ελπίζω να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.

Πότε γνωρίσατε το Μίκη Θεοδωράκη και πώς ήταν από κοντά;

Λάτρευα τη μουσική του και ερμήνευα πάντα τα τραγούδια του. Τον συνάντησα πρώτη φορά στο πλατό της τηλεοπτικής εκπομπής «Στην Υγειά Μας», όπου με άκουσε ζωντανά να ερμηνεύω κάποια τραγούδια του. Έπειτα τον ξανασυνάντησα στις πρόβες του έργου. Μαγεύτηκα από τη σπιρτάδα της ματιάς, το πνεύμα, τη γρηγοράδα, το χιούμορ του και απ’ όλη αυτήν την απίστευτη ενέργεια που βγάζει αυτός ο άνθρωπος από κοντά.

Ποιο είναι το περιεχόμενο της παράστασης που θα δούνε και θ’ ακούσουνε απόψε οι Αλεξανδρουπολίτες;

Όλη η παράσταση είναι ένα οδοιπορικό της νεότερης ελληνικής ιστορίας, μέσα από την πολυτάραχη ζωή και το πολύτιμο έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Όσα μπορούν να χωρέσουν βέβαια σε μια παράσταση. Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχουν τα μεγάλα τραγούδια του Μίκη που φωτίζουν όλες αυτές τις στιγμές και δένουν τις σκηνές μεταξύ τους. Η παράσταση αρχίζει με τη Μικρασιατική Καταστροφή, πριν ακόμα γεννηθεί ο Θεοδωράκης. Από τη Σμύρνη όμως ήρθαν οι γονείς του και έφτασαν στη Χίο, όπου και γεννήθηκε (1925). Το ξεκίνημα της ζωής του φέρνει και σημαντικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας. Αυτό συμβαίνει σε όλη την παράσταση, συνδέονται δηλαδή τα γεγονότα της ζωής του με τα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας. Είναι μια αναδρομή και μια εξάσκηση μνήμης αυτή η παράσταση. Την έχουμε ανάγκη αυτήν την αναδρομή, ειδικά στις μέρες μας, γιατί η μνήμη μας προδίδει αρκετές φορές και ξανακάνουμε τα ίδια λάθη ως λαός. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πρέπει να θυμόμαστε. Μόνο έτσι συνεχίζουμε το δρόμο μας. Πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από τις καλές και τις κακές στιγμές της μακρόχρονης ιστορίας μας. Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.