Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Αναφορά στον Χριστόφορο Παπαδόπουλο (1911-1990)


Αναφορά σ' έναν πολιτισμένο Αλεξανδρουπολίτη, σ' έναν υπέροχο άνθρωπο που αξίζει να τον θυμόμαστε. Ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ήταν έμπορος και αυτοδίδακτος μουσικός, με μεγάλη προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της Αλεξανδρούπολης. Γεννήθηκε στην Αίνο το 1911. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αλεξανδρούπολη, μετά την απελευθέρωσή της (14/05/1920). Ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, αφού τελείωσε τη βασική και ημιγυμνασιακή εκπαίδευση κοντά στο συμπατριώτη του μεγάλο Αινίτη δάσκαλο Αθανάσιο Σπανό, εργάστηκε ως υπάλληλος σε εμπορικό κατάστημα ειδών νεωτερισμού μέχρι το 1938, οπότε άνοιξε δικό του κατάστημα.


Από τα παιδικά του χρόνια ένιωθε μια ακατανίκητη αγάπη προς τη μουσική και κυρίως για το μαντολίνο. Το 1927 που ιδρύθηκε ο Μουσικογυμνασιακός Σύλλογος «Εθνικός», ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος υπήρξε μέλος της χορωδίας και της μαντολινάτας. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου προσέφυγε στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς, Λήμνο. Μετά τη λήξη του πολέμου επανήλθε στην Αλεξανδρούπολη και συνέχισε τη γόνιμη πορεία του στη μουσική.



Τη διετία 1945-1947 διηύθυνε τη μπάντα του Δήμου και το 1947 ανέλαβε τη διεύθυνση της μαντολινάτας. Το 1974, με αναδιαμόρφωση της χορωδίας του «Συλλόγου Εθνικός», δημιουργήθηκε ο «Καλλιτεχνικός Όμιλος Αλεξανδρούπολης», διευθυντής της χορωδίας του οποίου ανέλαβε ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, θέση την οποία διατήρησε μέχρι το τέλος της ζωής του.



Οι μουσικές βραδιές που χάρισε η χορωδία στην Αλεξανδρούπολη έμειναν αξέχαστες. Εμφανίστηκε σε πολλές ελληνικές πόλεις και πήρε μέρος σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και σε γειτονικά κράτη. Το Μάιο του 1988 στο 2ο Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ τιμήθηκε με το χρυσό βραβείο. Κορυφαία προσφορά του στην πόλη που έζησε, αποτελεί ασφαλώς ο «Ύμνος της Αλεξανδρούπολης» που συνέθεσε ως μουσικός, σε στίχους δικούς του και της Κούλας Κανδυλάκη.


Ως χαρακτήρας ήταν ευγενικός, μειλίχιος, πάντα χαμογελαστός, αγαπητός στους συμπολίτες του και γνωστός κυρίως με το μικρό του όνομα. Ήταν για όλους ο «Χριστόφορος». Πέθανε το 1990 στην Αλεξανδρούπολη. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης τον τίμησε για την προσφορά του, δίνοντας το όνομά του σε κάποιο δρόμο της πόλης.




Οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα "Γραφική Παλιά Αλεξανδρούπολη" (http://www.oldalexandroupoli.gr/) και τα βιογραφικά στοιχεία του Χριστόφορου Παπαδόπουλου, από το βιβλίο "Οι δρόμοι διδάσκουν ιστορία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.