Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Σου στέλνω χαιρετίσματα... (Κουγιουμτζής - Μπουρμπούλης)


Τώρα που αλλάξαν οι καιροί
μου γράφεις να γυρίσω
να δω μια μέρα πιο καλή
σαν άνθρωπος να ζήσω

Σου στέλνω χαιρετίσματα
με δυό μικρά πουλιά
λιγότερα συνθήματα
και πιο πολλή δουλειά


Μες σε ταβέρνες σκοτεινές
και κρύα καφενεία
με ένα ρεμπέτικο μου λες
πως φταίει η κοινωνία



Στίχοι: Μιχάλης Μπουρμπούλης
Μουσική: Σταύρος Κουγιουμτζής
Πρώτη εκτέλεση: Χάρις Αλεξίου



Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

The Return of Lazarus (2012 - Alexandros Konstantaras)



"Η επιστροφή του Λαζάρου", η νέα ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους του θρακιώτη κινηματογραφιστή Αλέξανδρου Κωνσταντάρα, με τη συμβολική και φιλική συμμετοχή του τραγουδοποιού Θανάση Γκαϊφύλλια, στον ρόλο ενός σύγχρονου Κύκλωπα (http://theovaf.blogspot.gr/2011/11/blog-post_8126.html).




"...Ο Αλέξανδρος Κωνσταντάρας αφηγείται με άνεση το οδοιπορικό δύο φίλων που εμπλέκονται με μια κοπέλα από την Κένυα... Καλογυρισμένη, πικρή δημιουργία αξίζει να τη δείτε... Αν αυτό το φιλμ το υπέγραψε ο Τζάρμους ή ο Γουές Άντερσον, θα μιλούσαμε για σπουδαία αποκάλυψη. Πυκνή δημιουργία, όπου οι «νεκροί» χρόνοι λειτουργούν αποτελεσματικά στη δημιουργία μιας εκκρεμότητας... " του Άλκη Βάντση.

«Η Eπιστροφή του Λαζάρου» είναι ο τίτλος της νέας ταινίας μυθοπλασίας μεγάλου μήκους του Αλέξανδρου Κωνσταντάρα η οποία συμμετέχει στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στον τομέα της Αγοράς /Film Market.

Πρόκειται για μια ταινία δρόμου στην οποία πρωταγωνιστούν δυο αδέλφια με διαφορετικούς χαρακτήρες, ο Λάζαρος και ο Κυριάκος, οι οποίοι ξεκινούν από τη Θεσσαλονίκη για τη Μαρώνεια για να βρουν την σπηλιά του Κύκλωπα. Στο ταξίδι τους συναντάνε διάφορους ανθρώπους συμπεριλαμβανομένης και της Κινγκόρα, μια Κενυάτισσα μετανάστρια που δουλεύει σε ένα επαρχιακό μοτέλ.



Το βασικό θέμα της ταινίας είναι το ταξίδι και η αναζήτηση, εξωτερική και εσωτερική. Και κάθε ταξίδι έχει και μια επιστροφή. Την επιστροφή στην αφετηρία του ταξιδιού. Την επιστροφή στις ρίζες δηλαδή. Είτε αυτές είναι πραγματικές, είτε μεταφορικές. Το ρόλο των δυο αδελφών ερμηνεύουν δυο ταλαντούχοι και ανερχόμενοι Θεσσαλονικείς ηθοποιοί, ο Αλέξανδρος Κωχ (Λάζαρος) και ο Νέλσων Λούκας (Κυριάκος).

Η ταινία έχει και μια Κενυάτικη πινελιά, που ακούει στο όνομα Lizz Njagah (Λιζ Ντζάγκα) μια πολύ γνωστή ηθοποιό της Αφρικής, που στην ταινία καλείται να παίξει τον ρόλο της οικονομικής μετανάστριας Κινγκόρα.

Επίσης, στην ταινία εμφανίζεται ως γκεστ σταρ ο Κομοτηναίος τραγουδοποιός Θανάσης Γκαϊφύλλιας, αλλά και ο Θεσσαλονικιός μουσικοσυνθέτης Άκης Γεροντάκης, ενώ συμπράττουν πολλοί ανερχόμενοι ηθοποιοί των δύο πόλεων αλλά κι ένα ολόκληρο χωριό, οι Προσκυνητές Ροδόπης. 


Διεύθυνση φωτογραφίας: Στέλλα Δέλλιου.
Ηχοληψία Τάσος Καραδέδος. 
Μουσική: Still Gramophone, The Loafing Heroes και Σπύρος Γιασαφάκης.

Η ταινία, η οποία είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, φιλοδοξεί μετά την ολοκλήρωση του Φεστιβαλ να κάνει πρεμιέρα σε σινεμά στη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή και να προβληθεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ήδη έχει προβληθεί με επιτυχία στο Φεστιβάλ του Τσιτσεστερ στην Αγγλία και στο Φεστιβάλ της Κένυας.



Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη και με καταγωγή από τη Ροδόπη, ο Αλέξανδρος Κωνσταντάρας έκανε μια ευρεία γκάμα εργασιών, συμπεριλαμβανομένων ταχυδρόμου, οροφοκόμου και κριτικού κινηματογράφου, πριν αποφοιτήσει το 2006 από τη Διεθνή Σχολή Κινηματογράφου της Ουαλίας όπου ολοκλήρωσε πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στη σκηνοθεσία κινηματογράφου. Εν συνεχεία έγινε ο συν-διευθυντής της Jitu Films (Τζίτου Φιλμς), μιας εταιρείας παραγωγής ταινιών στην Κένυα, οπού βοήθησε στη διαμόρφωση της τοπικής κινηματογραφικής βιομηχανίας κάνοντας παραγωγή σε 25 ταινίες μεγάλου μήκου σε διάστημα 5 χρόνων. Τώρα είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Η «Επιστροφή του Λαζάρου» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που κάνει στην Ελλάδα.


 



Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Πρόβες στο σπίτι του Θ. Γκαϊφύλλια για τη βραδιά πολιτικού τραγουδιού


Το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 21:00, στη δραστήρια "Πολιτιστική Κίνηση Νομού Ροδόπης" (Φιλίππου 31, έναντι του 3ου Ενιαίου Λυκείου Κομοτηνής - τηλέφωνο: 25310 71171), θα γίνει ένα αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, μια βραδιά μνήμης και συνείδησης, με αφορμή την επέτειο του πολυτεχνείου (17 Νοεμβρίου 1973).

Συμμετέχουν οι μουσικοί και τραγουδιστές (κατά αλφαβητική σειρά): Νίκος Βερβερίδης, Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Μ. Κατσουρίνη, Σ. Κυρατζόγλου, Χ. Κυρατζόγλου, Κ. Μαυρίδης, Γ. Παγκοζίδης, Γ. Παντούλης, Ι. Παπαδοπούλου, Γ. Πάππας και Χ. Τύλιος.



Στις φωτογραφίες, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, κάνει πρόβες με το μουσικό Νίκο Βερβερίδη (λαούτο - μπουζούκι), στο σπίτι του στην Κομοτηνή, το απόγευμα της Τρίτης 13 Νοεμβρίου 2012.

Έχουν ετοιμάσει τέσσερα τραγούδια, την "Εκδρομή" (Θανάσης Γκαϊφύλλιας - Μάνος Ελευθερίου), τον "Ύμνο του Μάαστριχτ" (Θανάσης Γκαϊφύλλιας), το "Μέρα μαγιού μου μίσεψες" (Μίκης Θεοδωράκης - Γιάννης Ρίτσος) και ένα ολοκαίνουργιο τραγούδι που έγραψε ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, σε ποίηση Δημήτρη Λέντζου, η "Κλυταιμνήστρα" (από την ποιητική συλλογή "Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή" - Εκδόσεις Κέδρος 2010) για τη φωνή μιας σπουδαίας ερμηνεύτριας από τη Θεσσαλονίκη! 
Περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες γι' αυτό το τραγούδι και τη συνεργασία τους, ελπίζουμε πως θα έχουμε τις επόμενες εβδομάδες...


Κλυταιμνήστρα

Τη μάνα μ’ εμένανε τη λέγαν Κλυταιμνήστρα,
μα τη φωνάζανε γριά Φραγκογιαννού.
Της μοίρας έκλεβε κρυφά την κουβαρίστρα

και μουκεντούσε αστεράκια τ’ ουρανού.


Τις νύχτες έριχνε τα ζάρια του θανάτου
πάνω στο λίκνο του αγέννητου παιδιού,
το μπράτσο τρύπαγε μ’ αγκάθι τ’ αθανάτου,

να βγάλει έξω το φαρμάκι του φιδιού.


Πρώτο αμάρτημα το έθαψα εντός μου,
μα εσύ δεν ήσουνα μητέρα κανενός,
μες στον καθρέφτη σου κοιτώ το είδωλό μου

και στον γκρεμό μου θα πεθαίνω ορφανός.


Θ’ ανάψω μόνος μου κραυγές πυγολαμπίδες,
μες στο σκοτάδι μια στιγμούλα να σε δω.
Στο παιδομάζωμα ποτέ σου δεν με είδες,

μα εγώ για σένανε κι απόψε τραγουδώ.



Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Ο χρυσός της Θράκης είναι η γη και το νερό της - Πέραμα Έβρου



Σήμερα (Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012), ένα απίστευτο πλήθος κόσμου διαδήλωσε κατά των χρυσωρυχείων στο Πέραμα Έβρου. Μαθητές και φοιτητές δίπλα σε συνταξιούχους, μουσουλμάνοι και χριστιανοί, όλοι κάτοικοι της πανέμορφης και ιστορικής Θρακικής γης, φώναξαν δυνατά για άλλη μια φορά ¨ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ¨ (http://xristhrakstop.blogspot.gr/). 

Το δυναμικό παρόν έδωσε και μια μεγάλη ομάδα διαδηλωτών από τη Χαλκιδική, ως ένδειξη συμπαράστασης στο μεγάλο αγώνα που κάνει ο λαός των δύο νομών (Έβρου - Ροδόπης), ενάντια στα χρυσωρυχεία (http://tgm.gr/el-gr/%CE%B7%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B1.aspx).




Στην πρώτη φωτογραφία τα παιδιά δίνουν το σύνθημα. Ο χρυσός της Θράκης είναι η γη και το νερό της (Λόφος Περάματος).

Στη δεύτερη φωτογραφία (10:30) τα λεωφορεία και τα αυτοκίνητα με τους πολίτες της Αλεξανδρούπολης είναι έτοιμα να ξεκινήσουν για το Πέραμα. 

Στην τρίτη φωτογραφία, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης με φίλους και συνεργάτες του. Πάντα μάχιμος και στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την υπόθεση των χρυσωρυχείων. Δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, η Αντιπερειφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης.

Στην τέταρτη φωτογραφία, ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών Ηλίας Ιωαννάκης με τον επιχειρηματία, Γιώργο Βολουδάκη. Ο Ιωαννάκης έκανε αρχικά κάποιες δηλώσεις στον χώρο συγκέντρωσης και έφυγε πριν ξεκινήσει η πορεία στον λόφο του Περάματος.

Στην πέμπτη φωτογραφία, ο πρόεδρος ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζηαναγνώστου.

Στην έκτη φωτογραφία, ο Πρόεδρος του Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης "Χρόνης Αηδονίδης" και συμβολαιογράφος, Απόστολος Ευφραιμίδης

Στις υπόλοιπες φωτογραφίες: πρόσωπα, στιγμές και συνθήματα από τη σημαντική σημερινή συγκέντρωση - διαδήλωση - πορεία προς το Πέραμα. 







Αφού ολοκληρώθηκε η επιτυχημένη πορεία, μια ομάδα διαδηλωτών έριξε μέρος της περίφραξης του κτιρίου που στεγάζονται τα "Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.", πέταξε πέτρες και έγραψε συνθήματα κατά της επένδυσης χρυσού στους τοίχους των γραφείων της εταιρείας. Η ένταση εκτονώθηκε με την παρέμβαση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Ευάγγελου Λαμπάκη.




"Αντισταθείτε" & "Υστερόγραφο" (Ποίηση: Μιχάλης Κατσαρός, Μουσική-Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας)



"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.