Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ανταλλάγματα, της Μαρίας Παπαγεωργίου


Η Μαρία Παπαγεωργίου, μία από τις καλύτερες νέες ερμηνεύτριες, κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό της δίσκο τον Απρίλιο του 2010 σε μουσική και στίχους του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη. Στο δίσκο αυτό, ένα από τα δώδεκα τραγούδια ήταν σε δικούς της στίχους και μουσική, με τίτλο «Ανταλλάγματα». 
Η Μαρία Παπαγεωργίου γράφει τραγούδια, κυρίως αγγλόφωνα, και αρκετά από αυτά τα παρουσιάζει στις ζωντανές της εμφανίσεις. Μάλιστα ένα από τα καλύτερα τραγούδια του πρόσφατου δίσκου της Ρίτας Αντωνοπούλου «Μία πόλη για δύο», είναι σε δική της μουσική και στίχους του Σταύρου Σταύρου: «Γυάλινη». 
Περιμένουμε στο άμεσο μέλλον έναν ολοκληρωμένο δίσκο με δικές της δημιουργίες. Η ίδια επέλεξε να γράψει δύο λόγια για το πρώτο τραγούδι που έγραψε και κυκλοφόρησε στη δισκογραφία. 

«Ανταλλάγματα»
Στίχοι – Μουσική – Ερμηνεία: Μαρία Παπαγεωργίου
Δίσκος: Όμορφοι και Ηττημένοι (2010)

Έχεις μια ευκαιρία / και μια δικαιολογία / να γελάς και να δίνεσαι.

Μια αγάπη που λείπει / όποιον σ’ εγκαταλείπει / προσκυνάς και αφήνεσαι.

Οι κρυφοί σου οι δρόμοι / έχουν πίσσα και σκόνη / μα γυρνάς, περιφέρεσαι
στου ποτού σου τη ζάλη / ντύνεσαι κάποια άλλη / που αγαπά και αποδέχεται

Για μια νύχτα ακόμα / θα σου κλείνουν το στόμα / μη μιλάς για διδάγματα.

Όποιος σ’ έχει πιστέψει / τα μισά σού έχει κλέψει / μη ζητάς ανταλλάγματα.



Το κείμενο που μας έστειλε η Μαρία Παπαγεωργίου για το παραπάνω τραγούδι: 

Τα ανταλλάγματα ήταν από τις πρώτες μου προσπάθειες να εκφραστώ έμμετρα μέσω του ελληνικού λόγου. Η σκέψη γεννήθηκε για μια γυναίκα. Έναν πολύ δικό μου άνθρωπο που ο τρόπος που επέλεγε να ζει, ή μάλλον να μην ζει, με θύμωνε πολύ. Ποτέ δεν βρήκα το θάρρος να της μιλήσω ανοιχτά και ποτέ δεν ένιωσα ότι κατάφερα να τη βοηθήσω να δει τα πράγματα αλλιώς. Είναι ένας άνθρωπος εξαναγκαστικά ευγενικός, με ταμπού και καθώς πρέπει, δοτικός εκεί που δεν πρέπει και ανήμπορος να ζήσει τον έρωτα και να ακούσει την καρδιά του. Και άλλα πολλά που με κάνουν να τον αγαπώ δυνατά.

Στην εικόνα της και μόνο οι στίχοι μου ήρθαν κατεβατοί, μελοποιήθηκαν αμέσως και δεν ένιωσα (ούτε και νιώθω) την ανάγκη να αλλάξω κάποιους από αυτούς. Το τραγούδι αγαπήθηκε αμέσως και από τον Αλέξανδρο Εμμανουηλίδη, τον βασικό μου πλέον συνεργάτη και αποφασίσαμε να του δώσουμε μια θέση μέσα στα τραγούδια του για το δίσκο μας «Όμορφοι και Ηττημένοι».




Απόσπασμα από παλιότερη συνέντευξη που μου έδωσε η Μαρία Παπαγεωργίου:

Στον καινούργιο αυτό δίσκο υπάρχει και ένα δικό σου τραγούδι. Γράφεις γενικά τραγούδια; Σου βγαίνουν εύκολα στίχοι και μουσικές; Θα έκανες ένα δίσκο μόνο με δικά σου τραγούδια;

Δε νομίζω ότι γράφω εύκολα. Δεν έχω συστηματοποιήσει ακόμη τη γραφή μου. Ό,τι γράφω είναι σε μια στιγμή έμπνευσης που μετά φεύγει. Έχω όμως κάποια τραγούδια που νιώθω καλά "μέσα" τους, τα περισσότερα αγγλόφωνα. Θα ήθελα να παρουσιάσω κάποια στιγμή ένα υλικό που θα έχει και ελληνικά και ξένα τραγούδια μου, είναι στα επόμενα σχέδια μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.