Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Πέθανε ο σπουδαίος αρχιμουσικός και δάσκαλος Αργύρης Κουνάδης


Ο διακεκριμένος πιανίστας και συνθέτης Αργύρης Κουνάδης γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1924 στην Κωνσταντινούπολη, με καταγωγή από την Κεφαλονιά, και πέθανε στις 22 Νοεμβρίου του 2011 στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, όπου και ζούσε πολλά χρόνια.

Σπούδασε πιάνο με τη μητέρα του και τον Σπύρο Φαραντάτο στο Ωδείο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ελληνικό Ωδείο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία.

Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου, το Μάνο Χατζιδάκι και το Μίκη Θεοδωράκη.


Η παραγωγή του περιλαμβάνει συμφωνική μουσική, όπερες και σκηνικά, ορχηστρικά, φωνητικά και χορωδιακά έργα, μουσική δωματίου, έργα για πιάνο και  αρκετά τραγούδια, που ερμήνευσαν μεγάλοι έλληνες τραγουδιστές, όπως η Σωτηρία Μπέλλου, η Ελένη Βιτάλη, ο Αντώνης Καλογιάννης, η Τζένη Βάνου, ο Σπύρος Σακκάς, ο Δημήτρης Ψαριανός, η Ρένα Κουμιώτη, η μετέπειτα γνωστή δημοσιογράφος Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου κ.ά. 
Τέλος, έγραψε μουσική για τηλεοπτικές σειρές, θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες, όπως «Το κορίτσι με τα μαύρα» και «Ερόικα» του Μιχάλη Κακογιάννη, «Ο ουρανός» του Τάκη Κανελλόπουλου, «Αντιγόνη» του Γιώργου Τζαβέλλα κ.ά.

Τα περισσότερα έργα του Αργύρη Κουνάδη έχουν παιχτεί στα σημαντικότερα θέατρα της Γερμανίας και σ’ όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης κυρίως, καθώς επίσης και σε ΗΠΑ, Καναδά, Αργεντινή, Βραζιλία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ισραήλ, Πολωνία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία και βέβαια στην Ελλάδα, τόσο στην Εθνική Λυρική Σκηνή, όσο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κ.ά.


Από όλα όσα έκανε στην ελληνική δισκογραφία, κρατώ μέσα στην καρδιά μου και ξεχωρίζω ιδιαίτερα το δίσκο «Δεν περισσεύει υπομονή» (Λύρα, 1973), σε στίχους του Βαγγέλη Γκούφα, με βασική ερμηνεύτρια τη Σωτηρία Μπέλλου και την πρωτοεμφανιζόμενη Ελένη Βιτάλη να ερμηνεύει το περίφημο «Εις Μνημόσυνον» (Άι γαρούφαλλό μου), μια διασκευή παλιάς ισπανικής μελωδίας, από τις πιο τρυφερές και σπουδαίες στιγμές της μεγάλης ερμηνεύτριας.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.