Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Λία Τζιαμπάζη - Το σεκόντο του Θανάση Γκαϊφύλλια...


Η Λία Τζιαμπάζη γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου του 1962 στη Δράμα, όπου και μεγάλωσε. Το 1980 πηγαίνει στην Κομοτηνή για να σπουδάσει στη Νομική Σχολή του «Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης». Λίγα χρόνια αργότερα  γνωρίζει τον τραγουδοποιό Θανάση Γκαϊφύλλια, ο οποίος είχε εγκατασταθεί στην Κομοτηνή, μόνιμα από το 1977. Τον  Ιανουάριο του 1985 παντρεύονται και την ίδια χρονιά γεννιέται η Δανάη. Δύο χρόνια αργότερα ο Κώστας. Μέχρι σήμερα, ζούνε μαζί στην Κομοτηνή.

Η παραπάνω φωτογραφία από τη δεκαετία του '80 και η παρακάτω από τη δεκαετία του '90

Η τραγουδιστική πορεία της Λίας Τζιαμπάζη είναι συνυφασμένη με το έργο και την πορεία του Θανάση Γκαϊφύλλια. Από τα μέσα του '80 τον συνοδεύει στις ζωντανές του εμφανίσεις και κατά καιρούς συμμετέχει σε αξιόλογες δισκογραφικές δουλειές. Λίγα τα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει ως τώρα σε πρώτη εκτέλεση, αλλά αρκετά για να καταλάβει ο ακροατής την ευαισθησία και γνησιότητα των ερμηνειών της.

Με το Θανάση Γκαϊφύλλια

Πρώτη δισκογραφική εμφάνιση στο δίσκο του Γκαϊφύλλια «Φύλλο Πορείας» (1985) όπου ερμηνεύει τέσσερα τραγούδια μαζί του: Φύλλο Πορείας, Καρδιά Αιχμάλωτη, Γαμήλιο Προσκλητήριο & Παλιοκατάσταση. Όλα σε μουσική του Γκαϊφύλλια και σε στίχους του Αντώνη Παπαϊωάννου. Εκτός από το τελευταίο τραγούδι, στο οποίο έγραψε στίχους η ίδια η Τζιαμπάζη με τον Γκαϊφύλλια. Στο δίσκο αυτό υπάρχει και μια τρυφερή μπαλάντα με τίτλο «Μικρό Ερωτικό» (μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας – στίχοι: Γιώργος Βουλγαράκης) όπου η Τζιαμπάζη, το ερμηνεύει μόνη της, με τη γλυκιά και ζεστή φωνή της.
Έπειτα, συμμετέχει στον επόμενο δίσκο του Γκαϊφύλλια, το «Βραδιάζει» (1991) όπου κάνει φωνητικά σε τρία τραγούδια: Όλοι Εμείς, Κόκκινη Ιστορία, Η Ελένη απ’ την Κυψέλη.
Το 1994 ερμηνεύει το «Έσβησε σαν σπίρτο η χαρά» στο δίσκο του μουσικοσυνθέτη, στιχουργού και φιλόλογου, Γιώργου Φραντζολά: «Νύχτα από σεντέφι». Τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου ερμήνευαν ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας και η Μαρία Φωτίου.

Από συναυλία στο Θέατρο Λυκαββητού
 
Καθοριστική υπήρξε η συμμετοχή της στο «Επί Πτυχίω» (παραγωγή & ιδέα: Θανάσης Γκαϊφύλλιας, 1996). Στο δίσκο αυτό γράφουν και ερμηνεύουν τραγούδια για τη Θράκη και τα φοιτητικά χρόνια, κάποια από τα πιο ταλαντούχα παιδιά που σπούδασαν στο «Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης» και πέρασαν από την Κομοτηνή, όπως ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Κώστας Λειβαδάς, ο Γιώργος Λαγγουρέτος κ.ά.


Η Λία Τζιαμπάζη ερμηνεύει μαζί με τον Θοδωρή Ξυδιά δύο τραγούδια που έγραψε ο Ξυδιάς: «Μια φορά κι έναν καιρό» & «Όμορφη Ζωή» και ένα τραγούδι («Ο Κόσμος μας») σε μουσική Θανάση Γκαϊφύλλια και στίχους Γιάννη Απαρθινού. Είναι ψευδώνυμο του τότε πρύτανη του Δ.Π.Θ. καθηγητή εγκληματολογίας, Γιάννη Πανούση. 

Τελευταία δισκογραφική συμμετοχή στο δίσκο "Αγάπης Χάδι" του Τάκις Αλεξίου με το τραγούδι "Έτσι κι εγώ" (2017), όπου συνοδεύει με το σεκόντο της, τον Θανάση...


Μικρό Ερωτικό
Κάτι μου γυρίζει στο μυαλό
Και μου λέει ένα καλό κι όμορφο τραγούδι
Όπως το λουλούδι που κρατώ
Σιγανές φωνές μιλούν μαζί μου
Και μου λένε ότι ζει μέσα μου και τώρα
Κι είναι η άγια ώρα στο γιαλό
Κι η καρδιά χτυπάει χαρωπή
Όπως τότε που ‘χε πει με φωτιά κι αγέρι
Στο μικρό της ταίρι σ’ αγαπώ


Ο Κόσμος μας
Γράφω τραγούδια  για να πεις,
Κι εσύ μου λες  πως θα ντραπείς, να τραγουδήσεις
Τι είναι ο κόσμος μας θαρρείς
Ένα κομμάτι μαύρη  γης, πώς να γλεντήσεις
Σου δίνω όπλο να κρατάς,
Μα εσύ στον πόλεμο δεν πας, να πολεμήσεις
Τι είναι ο κόσμος μας θαρρείς
Ένα κομμάτι μαύρη  γης, τι να κερδίσεις
Πρωί σου κλέψανε  το φως
Κι εσύ ζητούσες να βρεις πως, θα περπατήσεις
Τι είναι ο κόσμος μας θαρρείς
Ένα κομμάτι μαύρη  γης, ποιόν να ρωτήσεις
Σα σε φωνάξω αδερφό
Θα ‘ρθείς σε άλογο  λευκό, να με φιλήσεις
Τι είναι ο κόσμος μας θαρρείς
Ένα κομμάτι μαύρη  γης, που θ’ αγαπήσεις



Έσβησε σαν σπίρτο η χαρά
Έσβησε σαν σπίρτο η χαρά
κι έγινε η τύχη συμφορά
άξαφνα δυο ξένοι μες το ίδιο σπιτικό
από ένα μικρό εγωισμό
κι ύστερα χαθήκαμε - μετρώ κάθε λεπτό
από ένα μικρό εγωισμό

Πίσω μας περβόλια δροσερά
σαν το ρόδι έσπαζε η καρδιά
κι ύστερα δραπέτες από κήπους μυστικούς
μπήκαμε σε δρόμους χωριστούς
κι ύστερα δραπέτες απ' το ίδιο σπιτικό
βγήκαμε σε άδειο ουρανό

Δως μου της συγνώμης τη δροσιά
ίσως δε βρεθούμε άλλη φορά
το Σαββατοκύριακο στο δρόμο θα περνώ
μέσα από εμφύλιο σπαραγμό
μπρος στην Εθνική οδό, στη μάχη ίσως χαθώ
από ένα μικρό εγωισμό

Πάνε οι ασημένιες αμμουδιές
οι υποχωρήσεις, οι ανοχές
τώρα λίγο αίμα πάνω στη διπλή γραμμή
αναμνηστικό απ' τη ζωή.

Οι περισσότερες φωτογραφίες είναι από μια μουσική παράσταση στη Μαρώνεια Ροδόπης. Η Ευαγγελία Τζιαμπάζη, είναι προϊσταμένη διεύθυνσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

1 σχόλιο:

cinejunkie είπε...

φιλε μου πολλα συγχαρητηρια για το μπλογκ σου και σε ευχαριστω για την διαφημιση που μας κανεις.απο το vlepotainies blospot ειμαι και εξυπακουεται οτι σε βαζω αυτοστιγμει με την σειρα μου στα φιλικα μπλογκ.να εισαι καλα

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.