Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Θανάσης Βέγγος (29 Μαΐου 1927 - 3 Μαΐου 2011)


Αυτό το "πλήρης ημερών" που λένε για αρκετούς, ποτέ δεν το κατάλαβα...

Έφυγε από (αυτή) τη ζωή ο άνθρωπος που μας χάρισε απλόχερα και γενναιόδωρα γέλιο και συγκίνηση, μέσα από ανεπανάληπτες κινηματογραφικές και θεατρικές δημιουργίες. 

Σήμερα είναι σα να έχασα για πάντα ένα δικό μου άνθρωπο - κι ας μη τον γνώριζα προσωπικά. Γιατί συμβαίνει αυτό άραγε με κάποιους καλλιτέχνες; Δεν μπορεί κανείς να το εξηγήσει νομίζω, απλά συμβαίνει. 

Νομίζω πως ο Θανάσης Βέγγος είναι ο ηθοποιός που αγάπησαν οι Έλληνες περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ηθοποιό. Και αυτό, γιατί μίλησε απλά, κατανοητά και με αλήθεια για όλα όσα μας συμβαίνουν... 

Τον λατρέψαμε για το μεγάλο του ταλέντο, για την καθαρή αυτή ματιά, για το ζεστό του λόγο, για την διακριτική και πάντα σεμνή του παρουσία.

Αγάπησα όλες τις ταινίες του. Τις έχω δει αμέτρητες φορές. Και πάντα με την έκπληξη της πρώτης φοράς. Κρατάω όμως μέσα μου τη σπουδαιότερη -για μένα- εμφάνισή του στη μεγάλη οθόνη:

Το 1998 ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης (συνεργάστηκε με τον Γιώργο Σκαμπαρδώνη στο σενάριο) γύρισε την ταινία "Όλα είναι Δρόμος". 

Μια σπονδυλωτή ιστορία με τρεις ανθρώπους που πορεύονται, με θάρρος, προς μια οριακή στιγμή της ζωής τους. Στο δεύτερο μέρος αυτού του φιλμ, με τίτλο "Η τελευταία νανόχηνα" ο σπουδαίος αυτός ηθοποιός ερμηνεύει συγκλονιστικά έναν ηλικιωμένο θηροφύλακα στο πανέμορφο Δέλτα του Έβρου, εδώ, στο δικό μου τόπο...

Αφιερώστε λίγα λεπτά από το χρόνο σας και δείτε αυτή τη μεγάλη του στιγμή. Θα καταλάβετε τι εννοώ...


Πρώτο Μέρος: http://www.youtube.com/watch?v=7XHHkn5M3iA&feature=related

Δεύτερο Μέρος: http://www.youtube.com/watch?v=dJ-BBR2r72I&feature=related


1 σχόλιο:

Μ είπε...

Έτσι αισθάνθηκα κι εγώ, σαν να έχασα δικό μου άνθρωπο...

"Νότες Λογοτεχνίας"

Πολιτιστικό ιστολόγιο (από το 2009) και ραδιοφωνική εκπομπή (από το 1999) με συνεντεύξεις, αφιερώματα, ρεπορτάζ, απόψεις, ιδέες και θέσεις γύρω από το Βιβλίο, τη Μουσική και το Ελληνικό Τραγούδι, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο, τα Εικαστικά και τη Φωτογραφία, τη Θράκη...

Για αποστολές βιβλίων, περιοδικών, μουσικών έργων (LP-CD), καθώς επίσης και για προτάσεις, ιδέες, παρατηρήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας: theodosisv@gmail.com

Το blog δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δημοσιεύονται άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου και οι κάθε είδους διαφημίσεις απαγορεύονται.

Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση των άρθρων και των φωτογραφιών, με σαφή αναφορά της πηγής σε ενεργό σύνδεσμο. Υπεύθυνος - Διαχειριστής: Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης.